top of page

Blå Jungfrun

Fotoutflykt till Blå Jungfrun 2023-05-21

Kalmar FK arrangerade, med ”Boppe” som primus motor, en gemensam fotoutflykt och båtfärd till Blå Jungfrun. Fotoklubbarna Biofoto Sydost, Mönsterås, Oskarshamn och ÖFK var representerade. Totalt ca 40 medlemmar samlades i Oskarshamn en tidig och solig söndagsmorgon. Skipper Birger Bergemo hälsade välkommen tillsammans med besättning till båten Shalom, en slättoppad skonare. En vit och vacker båt med tyska anor från sent 1894. Salong och kojplatser för 40 personer. Nu i tjänst efter två
ombyggnationer i missionens namn. Bön, disel och herrens vindar är deras devis.

Färden ut påbörjas på utsatt tid i svaga vindar, lite kyligt i början men soligt. Deltagare samlades på däck och väl ute ur hamnen sattes kurs rakt österut till den rödfärgade granitön också kallad Blåkulla. På resan serverades god frukost i salongen med information om skeppet, presentation av deltagare och besättning.

Landstigning närmade sig efter ca 1, 5 timmars gång med lite frågetecken kring lämplig angöringsplats. Oskar en rask besättningsman fick uppdraget att hoppa i land via en repanordning fäst i en mast. Det gick sådär, och Oskar bjöds på årets första bad. Som tur var förlöpte äventyret väl och båten låg säkert förtöjd vid klippkanten efter 5 minuter. ALLA deltager kom därefter i land med välbehållen utrustning och torra kläder. Fotoäventyret kunde börja!

Fyra timmars fotograferande på ön. Många spektakulära motiv som kan ses på vår hemsida. För den som önskade fanns en rundtur i lite otillgänglig terräng. Turen runt ön tar cirka två timmar med toppnivå 86 meter över havet. En del medlemmar gick runt, andra nöjde sig med en mindre ansträngning i värmen och stannade på skiftande lokaler för att koncentrera på blandad lövskog, jättegrytor eller slipade stenhällar. Labyrinten låg fortsatt kvar från Linnés tid, och nåde den som tar en sten ur densamma.

Shalom låg under tiden ute till havs och väntade på oss! Sakta gled den in till klipporna och förtöjde säkert igen. Dags att hoppa ombord och färd åter till Oskarshamn. Fortsatt fint väder och nu kunde vi stanna ute på däck och få lite sol i ansiktet. Igen, fika och trevlig samvaro på båten.

Åter i hamn - Hej och tack för idag!
Ett stort tack till ”Boppe” och Birger för en fin dag i Kalmarsund och på Blå Jungfrun.

Bengt Nyrén

bottom of page