top of page

Astrosfotografering

Fototräff vid Nedre Ålebäck

Hans och Roland invigde gruppen i astrofotografering. Efter egna förberedelser enligt de tips och trix vi fått inför utflykten samlades 12 medlemmar vid Rydberggården i Algutsrum. Av naturliga skäl är det viktigt med klart väder och vi hade verkligen tur med vädergudarna. Klart, lite kallt och hög luft. Vi tackar för detta och vi åker gemensamt ut i mörkret till Gårdby hamn vid Nedre Ålebäck.

Väl nere i hamnområdet kan vi konstatera att det är mörkt och stjärnhimlen med vintergatan som ett ljust band avtecknar sig tydligt. Vi blir lite filosofiska och konstaterar att vi är ganska små i det stora universum. Vi lokaliserar Karlavagnen, Polstjärnan och den klart lysande ”stjärnan”är faktiskt planetan Jupiter.

Dags att skrida till handling. Vi ställde upp på rad nere på den lilla hamnplanen. Hoppsan inte så enkelt. Många var vi som ropade på lite hjälp från Hasse och Roland. Mycket snack om skärpan och inställningar på kameran. Mörkt var det och vi behöver alla träna mer på våra inställningar och handgrepp. Själv hade jag mest bry med att hålla en rak horisont. Resultatet blev sådär men det går att fixa i efterarbetet med bilderna.

Efter ca 2 timmar är vi nöjda och ställer vår väg hem igen till Algutsrum. Nästa steg är processen i Lightroom och att sända in någon bild till hemsidan.

Igen, ett stort tack till Hasse och Roland för er insats. Kul att det var ganska många som hörsammade inbjudan och utmaningen till lite ovan fotografering.

Bengt Nyrén

Mobil: 0709-73 44 17 bengt.nyren@icloud.com

PS - glöm inte att ställa tillbaka inställningar på kameran. 

bottom of page