top of page

FÖRELÄSNING AV NATURFOTOGRAFEN MATTIAS SJÖLUND

Tisdagen 15 januari 2023 arrangerade ÖFK ett medlemsmöte i pingstkyrkan i Borgholm. Träffen var öppen för alla medlemmar i ÖFK samt hade en inbjudan till närliggande externa fotoklubbar gått ut.


Ett 40 tal deltagare mötte upp och vi fick en intressant och lärorik kväll. Kvällens tema var en föreläsning om landskapsfotografering tillsammans med landskapsfotografen och reseguiden Mattias Sjölund.

Mattias har under många år arbetat med intima landskap och havslandskap, där han gärna lyfter fram den stämningsfulla atmosfären. I grunden har det alltid funnits en fascination för naturens storslagenhet,

både i det stora och det lilla landskapet.

Idag är Mattias en uppskattad föreläsare, lärare på Moderskeppet och förekommer i diverse fototidskrifter.

”Mycket av det jag pratar om är baserat på mina samlade erfarenheter från fältet.”

Läs mera på aktuell hemsida fotomagica.net .


Mattias inledde med en kort historia kring landskapsfotografi där han bland annat lyfte fram det banbrytande arbetet av Ansel Adams. Han gick sedan in på hur vi tolkar vår omgivning och hur det kan påverka bilden vi vill ha fram. Han pratade om de tankeprocesser som finns i hans huvud under en fotograferingssession, värdet av kompositioner och så klart vilken utrustning han använder. En zoom 70 – 200 mm finns alltid med. Vi fick också ta del av många fina bilder tagna under hans många resor.


Kreativitet och inspiration är ledord i allt arbete. Mattias berättade om, och vi samtalade kring den kreativa processen som fotografering i sig själv utgör, men också om värdet av en noggrann och känslig efterbehandling i något redigeringsprogram. Efter första delen av hans föredrag fick vi som vanligt god fika med smörgåsar och hembakt sötebröd. Därefter hade vi fortsatta samtal om bilder, och olika tankar och vårt gemensamma intresse.


Mattias skulle vidare tillsammans med Gary Ward och studera olika fina omgivningar på Öland. Kanske lämpliga för kommande workshops i Mattias verksamhet.


Vem vet, om det finns intresse, kan det kanske bli något spännande redan i år?

Det är vår förhoppning att vi kan utveckla innehållet i denna kväll i vårt eget

fotograferande samt att våra vägar måhända korsar varandra vid flera tillfällen.

Styrelsen tackar för en trevlig och lärorik föreläsning!


Tack Sören Carlsson för bilderna.


14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Tuvull

Comments


bottom of page